Vem äger bilen

Inför att du ska köpa en bil på annons eller via en bilfirma så kan det vara bra att kolla upp information kring fordonet du är intresserad utav. På så sätt kan du undvika att säljaren i fråga uppger information som inte stämmer kring bilen, vilket kan leda till att du gör en riktigt dålig affär. Det finns idag flera olika sätt som man kan kolla upp den här typ en information på och ett utav dem är att ta kontakt med Transportstyrelsen. Dessa har koll på alla fordon som är registrerade i Sverige och kan till exempel snabbt svara på ifall en bil har gått igenom besiktning eller ej, så att du inte köper en bil som inte är trafikduglig. Även om bilen har några tidigare skulder kan dessa svara på, då skulderna automatiskt förs över till dig som ny ägare vid ett eventuellt köp.
Om du är ute och kör i trafiken och en bil uppträder väldigt konstigt, eller om du kanske blir vittne till ett brott där en bil är inblandad, så kan det också vara bra att kunna kolla upp fordonet i fråga.

Användbara tjänster

Idag finns det mängder utav bra tjänster som snabbt kan hjälpa dig få fram användbar information kring bilen. Här listar vi några utav de mest kända som vi rekommenderar.

Transportstyrelsen har en tjänst som går under namnet Vem äger bilen där du kan få information kring ett fordon eller en fordonsägare direkt till din telefon. Det hela går till så att du skickar ett sms med bilens registreringsnummer till 72503 till en kostnad på tre kronor. Efter en liten stund får du ett meddelande tillbaka med information kring bilens aktuella status och ägare. Till exempel kan du via meddelandet se om bilen körs i trafik lagligt, eller om den är avställd. Även om bilen skulle vara polisanmäld som stulen skulle detta komma upp i meddelandet. Transportstyrelsen har även en sökfunktion på deras hemsida där du kan få fram mer djupgående information om ett fordon.

Hemsidan Biluppgifter.se är en gratistjänst där du kan slå in en bils registreringsnummer direkt i webbläsaren. En sökning görs då ifrån flera källor på nätet och du får sedan upp information såsom hur många ägare bilen tidigare har haft, var ägaren till bilen är bosatt samt historik kring besiktningar och ägarbyten. Denna information kan komma till god hand ifall det är någonting som du är osäker på kring en bil som du ska köpa, eller om du kanske vill kolla upp en bil som du själv tidigare har ägt. Tjänsten finns även som app till telefonen som du enkelt kan ladda ner till såväl iPhone som Android-telefoner.