Sälja bil

Att sälja sin bil är någonting som man kan göra utav flera olika anledningar. Man kan behöv byta till en annan modell eller så behöver man helt enkelt inte ha den längre. Det finns flera olika sätt som du kan gå till väga på när du ska försöka sälja din bil. Här guidar vi dig igenom de olika alternativen, samt de saker som du behöver tänka på.

Sälj din bil via bilfirma

Ett alternativ när du ska sälja din bil är att ta hjälp av en bilfirma. Det du då gör är att du säljer bilen till dem för en viss summa och slipper då själv lägga tid på att annonsera ut din försäljning och träffa potentiella köpare. Då bilfirman i sin tur vill göra en vinst när de säljer bilen vidare så brukar man ofta få ut mindre pengar om man lämnar in bilen till en bilfirma än om man skulle sälja den själv. Det som dock kan vara bra om man kontaktar en bilfirma är att man kan lämna in sin gamla bil i betalning för en ny bil som man köper på samma ställe. Om du till exempel vill köpa en bil för 70 000 kronor och har en bil som är värd 30 000 kronor, kan du byta in denna och endast lägga 40 000 kronor på själva köpet.

Sälj din bil privat

Vill du inte ta hjälp av en bilfirma så kan du sköta försäljningen på egen hand. Om du har någon i din närhet som vill köpa bilen utav dig så går detta enkelt att göra när det passar dig som allra bäst. Om inte så måste du istället annonsera ut att du har en bil som du vill bli av med, för att få tag på potentiella köpare. Detta kan man göra på flera olika sätt och idag finns det många bra försäljningsplatser där du kostnadsfritt eller mot en mindre summa kan annonsera ut din bil. En plats där det dagligen sker mängder av bilförsäljningar är Blocket som till och med har en egen sektion på sin hemsida för just detta försäljningar. Genom att annonsera här kan du nå ut till en mycket stor grupp människor på en gång, då många människor är villiga att köra en bra bit för ett bilköp.
I annonsen uppger du all information gällande fordonet, samt de kontaktuppgifter som man når dig på. Det du däremot får räkna med när du försöker sälja din bil på Blocket eller liknande sajter är att det inte är ovanligt att oseriösa köpare hör av sig och försöker få till ett betydligt lägre pris än det som du angivit i annonsen. Om det kommer flera sådana samtal så blir det till slut en hel del tid som behöver läggas på det hela i onödan, vilket man mer än gärna vill undvika.

Ta hjälp av en bilmäklare
Någonting som börjat bli allt vanligare på senare tid är att anlita en ”bilmäklare” som sköter försäljningen åt dig. Exempel på en sådan är Garantibil.se. Garantibil sköter hela ledet i försäljningen åt dig så att du slipper ordna med allt ifrån att ordna en annons till att ta emot alla samtal. Innan bilen säljs testas den utifrån en lång punktlista för att man inte ska missa några oupptäckta fel i annonsen, samt att den värderas och fotograferas. Blir bilen inte såld via deras tjänst så behöver du inte betala någonting för det hela. Det enda kravet som de har på bilarna de säljer är att de ska vara max 10 år gamla och ha körts under 20 000 mil.

Glöm inte att göra ett ägarbyte!
En viktig detalj som inte får glömmas bort när man säljer en bil är att göra ett ägarbyte. Om du säljer din bil via en bilfirma så kan ibland dessa ordna det hela åt dig, så kolla därför upp detta innan försäljningen görs. Anmälan ska göras utav både säljaren och köparen så fort som möjligt efter att försäljningen är avklarad, då det är säljaren som är ansvarig för fordonet fram till att bytet blir registrerat.