Husbilar och husvagnar

Att ta med sig bilen på semestern är det många som gör i Sverige och då gärna i sällskap utav en husvagn. Ett annat vanligt alternativ är att lämna bilen hemma och istället köra en husbil, vilket är en kombination utav de två tidigare nämnda fordonen. Förutom att vara ett färdmedel på vägen så kan du med hjälp utav dessa fordon alltid ha en plats att sova och laga mat på.

Vad krävs för att få köra en husbil eller dra en husvagn?
Att köra en husbil eller husvagn kräver endast vanligt B-körkort, så länge totalvikten för ekipaget inte överstiger 3,5 ton. Samtidigt gäller det att husvagnens totalvikt inte överstiger den maxvikt som bilen i sig får dra. Vilken vikt detta är skiljer sig från bil till bil och detta finns angivet i bilens registreringsbevis.
Skulle du mot förmodan vilja köra ett tyngre ekipage, så finns möjligheten att utöka ditt B-körkort för att få tillåtelse till detta. Det utökade körkortet, som även kallas för B96-kort, låter dig köra ett ekipage i form utav en bil med ett släp som har den maximala totalvikten på 4 250 kg. På så sätt kan du lasta din bil och husvagn tyngre, så länge det är tillåtet enligt fordonens registreringsbevis.

Idag finns det mängder utav olika modeller av husvagnar och husbilar på marknaden. Du kan köpa dessa antingen direkt ifrån en bilhandlare eller av en privatperson via en annons. Att köpa en begagnad husvagn är någonting som många väljer att göra, då man kan få ner priset rejält. Dock är det viktigt att man i förväg kollar upp vagnens skick för att inte göra ett dåligt köp.

Hyra husvagn och husbil

För den som vill prova på livet som husbilsägare, men inte vill lägga ut pengar på att köpa fordonet själv finns möjligheten att hyra en husvagn eller husbil. Det finns idag flera olika firmor som sysslar med detta, där det finns flera olika vagnmodeller att välja mellan utifrån de behov som du och dina medresenärer har. Det är dock inte bara firmor som hyr ut fordonen, utan även en del privatpersoner. Ofta finns det perioder på året så man själv inte använder sin vagn och genom att hyra ut den istället för att bara ha den stående kan man tjäna in ett par slantar.