Billån

När man ska köpa sig en ny bil så finns det flera olika sätt som man kan finansiera köpet på. Precis som när man till exempel köper sig en bostad så kan ett bilköp bli väldigt kostsamt och då en kostnad som man hellre vill sprida ut över en längre tid än betala på en gång. Det man då kan ta hjälp utav är ett billån för att kunna köpa sin bil.

Att tänka på

Det du får tänka på när du ansöker om ett billån är att du som bilköpare enligt konsumentkreditlagen måste betala minst 20% av köpet själv. Detta innebär att du endast kan ta ett billån som täcker max 80% av priset som din bil kostar. Den resterande delen får du finansiera på egen hand.

Även hur mycket ränta du är villig att ha på ditt lån är någonting man måste se över. Ibland kan ränteskillnaderna mellan olika bolag vara väldigt stora, vilket gör att du kan gå miste om bättre dealar hos andra aktörer om du inte kollar upp detta i förväg.

Du måste dessutom bestämma dig för om du vill ha ett lån med en rak amortering eller ett så kallat annuitetslån. Med en rak amortering menas att du betalar av samma summa på din totala bilskuld varje månad, vilket gör att räntan och din månadskostnad ständigt minskar. Ett annuitetslån betalar du av med samma fasta summa varje månad och där är då räntan redan inräknad. Hur stor summa du ska betala varje månad kan vara svår att räkna ut, men detta kan din långivare hjälpa dig med.

Välj låneaktör

Det finns idag en mängd olika låneaktörer som man kan vända sig till när man ska ta ett billån. Dessa kan i sin tur ställa olika krav på dig som bilköpare för att du ska få tillåtelse till ett lån hos dem. Till exempel kan de kräva att du köper bilen från en auktoriserad firma, eller att du har bilen helförsäkrad under kredittiden. En del aktörer kan erbjuda bättre villkor för dig som låntagare om du till exempel köper en miljöbil. Inför ditt val är det alltså bra att ställa de olika aktörerna mot varandra för att se vilka som har villkoren som passar dig allra bäst.