Bilbesiktning

Om du är bilägare så är det nog redan känt att du en gång om året måste lämna in ditt fordon på besiktning. Detta är någonting som många anser som en onödig sak, men egentligen så är det en kontroll som i längden blir mycket värd att göra. Här kontrolleras såväl bilens skick, samt hur säker den är att färdas i vår trafik utifrån såväl miljö- som trafiksäkerhetssynpunkt.

Besiktning är någonting som är obligatoriskt i Sverige och så har det varit ända sedan 1965. Idag kan en besiktning göras hos flera olika besiktningsfirmor och du får helt själv välja vilket du vill vända dig till. Vilka exakta saker som man tittar på vid en besiktning kan skilja sig väldigt mycket från besök till besök, så därför kan det vara bra att du själv har kollat igenom hela bilen för att undvika onödiga anmärkningar.

Bilar som inte behöver besiktas
Trots alla dessa regler så finns det en del undantag, där vissa bilar inte behöver besiktigas varje år. Ett exempel på detta är veteranbilar, vilket inkluderar alla bilar som är av årsmodell 1950 eller äldre.
Om du köper en helt ny bil så behöver denna till en början inte besiktigas varje år. Första gången som bilen besiktigas är när den är 3 år gammal och efter det när det är 5 år. Efter det femte året så börjar de vanliga reglerna att gälla och du behöver då besiktiga din bil en gång om året.

När är det dags att besiktiga?

Alla bilar har en specifik period på året då det är möjligt att lämna in sin bil för besiktning. När denna period infaller kan du räkna ut med hjälp utav ditt registreringsnummer och då närmare bestämt den sista siffran i detta. Denna ger dig din besiktningsmånad och du har då från två månader innan denna månad fram tills två månader efter på dig att genomföra din besiktning. Här ser du en förenklad tabell för det hela:

Slutsiffra 1: Besiktningsmånad januari (besiktningsperiod nov-mars)
Slutsiffra 2: Besiktningsmånad februari (besiktningsperiod dec-april)
Slutsiffra 3: Besiktningsmånad mars (besiktningsperiod jan-maj)
Slutsiffra 4: besiktningsmånad april (besiktningsperiod feb-juni)
Slutsiffra 5: Besiktningsmånad maj (besiktningsperiod maj-sep)
Slutsiffra 6: besiktningsmånad augusti (besiktningsperiod juni-okt)
Slutsiffra 7: besiktningsmånad september (besiktningsperiod juli-nov)
Slutsiffra 8: besiktningsmånad oktober (besiktningsperiod aug-dec)
Slutsiffra 9: besiktningsmånad november (besiktningsperiod sep-jan)
Slutsiffra 0: besiktningsmånad december (besiktningsperiod okt-feb)

Bedömningen vid besiktning

Utifrån det som besiktningsmännen kommer fram till kring ditt fordon vid din besiktning så finns det fyra olika bedömningsgrader som du kan få.

Utan anmärkning
Denna bedömning är den som alla bilägare är ute efter att få. Här kan besiktningsmännen inte hitta något fel på din bil och den godkänns då att köras på vägarna i ytterligare ett år.

Anmärkning
Ibland kan det hända att man hittar mindre fel på bilen, men som inte kräver någon ombesiktning. Detta kan till exempel handla om en trasig lampa som måste bytas ut och en sådan anmärkning uppmanas bilägaren då att åtgärda på egen hand. Om man hittar samma fel vid nästa års kontroll kan det dock bli så att en ombesiktning kan krävas.

Anmärkning med ombesiktning
Om man hittar större fel på bilen så kan det hända att man utöver en anmärkning får ett krav på ombesiktning, där man ska visa upp att felet i fråga är åtgärdat. En ombesiktning ska ske max 30 dagar efter den ursprungliga besiktningen. Görs inte detta så blir det körförbud på fordonet. Är det flera fel som ska åtgärdas så kan du se till att ordna något av detta, göra din ombesiktning och sedan få ytterligare 60 dagar på dig att ordna de resterande felen innan ett körförbud infaller. Det är inget krav på att du måste göra din ombesiktning hos samma besiktningsfirma som du gjorde din ursprungliga besiktning hos.

Anmärkning med omedelbart körförbud
Skulle det vara så att man hittar mycket allvarliga fel på bilen vid besiktningen så kan den få körförbud med omedelbar verkan. Bilen får då inte ens köras på vägen från besiktningen och hem, utan måste bärgas därifrån. Fram tills att en ny besiktning har gjorts, där man sett till så att de stora felen år ordnade, så kvarstår körförbudet, med undantag för när du ska köra bilen tillbaka till besiktningen.