Begagnade bilar

Handel med begagnade bilar är idag mycket stor. Anledningen till detta är att det finns ett stort värde i det hela både för köpare och säljare. En begagnad bil är någonting som kan ge pengar i fickan för den som inte längre vill ha kvar den, medans den kan vara ett mycket bra köp för den som är i behov av ett nytt fordon.

Köpa begagnad bil

Att köpa en begagnad bil är ett alternativ som kan göra ditt bilköp lite mindre kostsamt. Dessutom får du här allt fler olika bilar att välja mellan, då det inte bara gäller att välja vilken slags bil du vill ha utan även dess årsmodell. Dessutom kan du få tag på bilar som inte längre finns i produktion.

Du kan köpa begagnade bilar både via privatpersoner och hos en bilfirma. Ett bra val är att titta efter bilar hos bägge alternativen, då du få mer att välja mellan. Hos en bilhandlare kan du alltid känna dig trygg med ditt köp, men samtidigt kommer du inte i direkt kontakt med den tidigare ägaren som du gör vid en privat försäljning. Även priset kan skilja sig något, där det oftast brukar ligga något högre hos en bilfirma.

Det finns flera saker som kan vara bra att tänka på när det kommer till att köpa en begagnad bil. Till exempel kan det vara bra att i förväg sätta upp krav för vad det är du letar efter. Till exempel kan det handla om hur gammal bilen får vara som mest, vad den får kosta samt vilket skick den får vara i. Om du är kunnig så kan en bil med små fel lätt fixas upp, medans det för en person utan kunskaper kan bli en kostsam affär då man måste ta hjälp för att laga det som eventuellt är trasigt.

När du hittar en annons som passar in på dina önskemål kan ett nästa steg vara att kolla upp bilen och ägarens historik, för att se så att allting ser bra ut. Saker att kolla är till exempel hur många tidigare ägare bilen har haft och om det är personen som står i annonsen som äger bilen. Ett väldigt stort antal ägare kan nämligen vara ett tecken på att många har haft problem med bilen.

Se även till att du får en ordentlig titt på bilen innan du köper den. Detta för att du inte ska missa saker som säljaren kanske missat att ta med i annonsen och för att du ska vara helt hundra på vad det är du får för dina pengar. Även att provköra bilen är någonting som varmt rekommenderas, då man här kan upptäcka saker som man inte skulle kunnat märka annars.

Det sista och viktigaste är att ett ordentligt avtal för försäljningen skrivs. När du handlar en bil hos en bilfirma kan detta ses som en självklarhet, men det gäller även att detta görs vid en privat affär. I avtalet kan till exempel uppges vad som skulle hända om köparen upptäcker stora fel på fordonet, eller om säljaren inte får betalt som den ska.

Sälja begagnad bil

Att sälja din egen bil vidare kan vara ett mycket bra alternativ om du till exempel planerar på att köpa en ny eller om den inte kommer till någon användning. Idag finns det mängder utav bra tjänster som du kan ta hjälp utav om du vill sälja din bil. Ett vanligt exempel är att lägga upp en annons på Blocket, där bilen presenteras för eventuella intressenter.

Som säljare utav en begagnad bil handlar det om att vara så tydlig som möjligt mot eventuella intressenter gällande bilens skick och historik när man sammanställer annonsen. Detta för att affären ska gå så smidigt som möjligt och du inte behöver träffa köpare som ångrar sig när de får se bilen i verkligheten. Ett bra sätt att undvika detta är till exempel att alltid ha egentagna och nya bilder med i annonsen. Att ha med bilder som du plockat från nätet på liknande fordon är alltså ett stort nej.